Gebruikershandleiding – vorkheftruck – heftruck

Het besturen van de heftruck is niet de gemakkelijkste taak. Het lijkt misschien alsof je alleen maar achter het stuur hoeft te zitten, op een paar knoppen hoeft te drukken en je bent klaar! Ondertussen zijn de regels voor het verplaatsen van een vorkheftruck iets ingewikkelder dan je zou denken.
Speciale zorg en vakkundig gebruik zullen uw werk effectiever maken en u meer plezier bezorgen.
Dus hoe bereid je je goed voor op het werk met een heftruck? Allereerst moet u ervoor zorgen dat u voldoet aan de volgende criteria waarmee u een operator kunt worden, namelijk:

 • je bent ouder dan 18 jaar;
 • er zijn geen medische contra-indicaties waardoor u moeite zou hebben met het besturen van een heftruck;
 • je een passende opleiding hebt gevolgd en een certificaat hebt

Hoe bedien je een heftruck op de juiste manier? – bekijk stap voor stap hoe het eruit moet zien:

 1. In eerste instantie is het de taak van de operator om de gebruiksaanwijzing van de heftruck te lezen. Het bevat alle benodigde informatie en parameters van de heftruck.
 2. Voordat u aan de slag gaat, is het noodzakelijk om dagelijks de technische staat van het voertuig te controleren. In dit geval moet u letten op de belangrijkste aspecten, zoals:
  • zichtbare uitwendige schade of gebrek aan uitrusting;
  • de efficiëntie van de staven;
  • bediening van de gas- en rempedalen;
  • efficiëntie van verlichting en waarschuwingssignalen;
  • vloeistofpeil (motorolie, koelvloeistof, enz.)
  • batterijniveau;
 3. Het is verplicht om uw veiligheidsgordels vast te maken.
 4. Steek de sleutel in het contactslot, start de heftruck en let op het display. Als er geen waarschuwingslampjes verschijnen, kunt u veilig aan de slag.
 5. Hef de vorken tot de transporthoogte (ca. 25 cm boven de grond)
 6. Let altijd op de juiste verdeling van de last op de vorken. Stel het gewicht van de last in op de waarde van het maximale draagvermogen, overschrijd nooit de toegestane waarden. De stabiliteit van de vorkheftruck hangt grotendeels af van de bestuurder en het zwaartepunt van de vervoerde goederen moet in het midden van de pallet liggen.
 7. Vervoer nooit passagiers en passagiersplatforms / manden waarvan het gebruik verboden is.
 8. Draai de mast in de richting van de helling bij het rijden op een helling. Lossen en laden op hellingen is ten strengste verboden.
 9. Verlaat het voertuig nooit met draaiende motor. Als u de heftruck moet verlaten, zet u het voertuig uit.
 10. Na beëindiging van de werkzaamheden parkeert u de heftruck op de daarvoor bestemde plaats en haalt u de sleutel uit het contact en legt u deze op de juiste plaats.
  Wat is de beste manier om ladingen veilig op te tillen met een heftruck? Het transporteren van lasten met een aanzienlijke massa vereist een hoge precisie. Bij het bedienen van een vorkheftruck telt niet alleen vaardigheid en ervaring, maar ook concentratie en aandacht voor detail. Nadat u de laadplaats heeft bereikt, moet u de volgende stappen uitvoeren:
 11. Stop het voertuig op veilige afstand van de laadruimte en richt de mast.
 12. Stel de vorkspreiding af op de breedte van de last, hef deze op tot de aangegeven hoogte en nader langzaam de bestemming.
 13. Schuif de vorken voorzichtig onder de last en probeer ze zo ver mogelijk te positioneren om veilig en stabiel heffen en transport te garanderen.
 14. Breng de vorken omhoog tot een veilige transporthoogte en kantel de mast naar achteren met de last op uw contragewicht voordat u vertrekt.
 15. Als het je lukt om alle bovengenoemde werkzaamheden zonder obstakels correct uit te voeren, ben je klaar om de lading te vervoeren en op de aangegeven plaats te plaatsen.
  Dus hoe los je de vorkheftruck op de juiste manier? Na het bereiken van de losplaats dient u over te
  gaan tot de losactiviteiten, namelijk:
 16. Breng het voertuig op veilige afstand van de losplaats tot stilstand en richt de mast.
 17. Breng de last omhoog tot de getoonde hoogte en nader langzaam het doel.
 18. Begin met het lossen van de goederen.
 19. Als u klaar bent, plaatst u de vorken terug op de transporthoogte.
  Zowel laden als lossen zijn de belangrijkste elementen van het werk van de heftruckchauffeur, maar
  niet de enige. Dankzij de installatie van extra apparatuur, zoals: ploegen, klemmen, kantelbare afvalcontainers, spikes, kan het apparaat multifunctioneel worden, afhankelijk van de situatie en behoefte. Kortom, heftruckchaffeur zijn is niet alleen een certificaat dat je recht geeft om te werken,
  maar ook oefeningen, oefeningen en urenlang ervaring opdoen. U kunt al deze benodigde informatie verkrijgen door deel te nemen aan de trainingen aangeboden door Bonapi! Aarzel niet, meld je vandaag nog aan! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *