Richtlijn steigers in de praktijk, oftewel de eisen aan steigerbouwers in Nederland

dyrektywa rusztowania

Het is moeilijk om de hedendaagse wereld van de bouw, industrie en andere economische sectoren voor te stellen zonder steigers. In deze sector werken duizenden mensen die op hoogte werken en degenen die hen in staat stellen dit werk te doen door steigers te monteren en te bouwen. Steigerbouwers zijn dus verantwoordelijk voor de gezondheid en het leven van anderen en voor de bescherming van het milieu. Daarom zijn hun werkzaamheden onderworpen aan diverse wettelijke voorschriften. Nederland staat erom bekend veiligheid op de werkplek voorop te stellen. Zo is de richtlijn steigers ontstaan. Ontdek in ons artikel wat dit document inhoudt, wie het heeft gemaakt en welke richtlijnen het bevat, vooral als je van plan bent te werken met steigers in Nederland.

Wat kom je te weten na het lezen van dit artikel?

Wat is de richtlijn steigers en wat bevat het?

De richtlijn steigers in Nederland is een verzameling richtlijnen met betrekking tot de bouw en het werken op stalen steigers in de bouw, industrie en andere economische sectoren. Het bevat de actuele, benodigde en vereiste kennis, verzameld in de vorm van een Handboek voor Steigerbouwers en op de website www.richtlijnsteigers.nl. Nederland is een land dat zeer streng omgaat met veiligheid. Daarom stond veiligheid centraal bij het opstellen van dit document.

De richtlijn steigers is tot stand gekomen door jarenlang samenwerken van experts van de  VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven) en de vereniging van bouw- en infrabedrijven, Bouwen Nederland. . Hun acties werden geconsulteerd met specialisten van andere belangrijke Nederlandse verenigingen en organisaties (VNCI, voormalig VNPI – nu  VEMOBIN  , TNO, Aboma, voormalig Arbonau – nu  Volandis) evenals universiteiten, ministeries en de  Nederlandse Arbeidsinspectie (SZW).

Nog voordat de richtlijn steigers tot stand kwam, waren er in Nederland al veel normen en wettelijke regelingen die de veiligheids- en controle principes van steigers regelden. Echter, de informatie hierin was soms tegenstrijdig of onduidelijk. Daarom heeft de richtlijn alles samengebracht tot één overzichtelijk geheel. Bovendien wordt deze voortdurend bijgewerkt, uitgebreid en aangepast aan veranderingen in zowel Nederlandse als Europese regelgeving, en aan de veranderende technologie. Ook is de terminologie geharmoniseerd, zodat gebruikers uit verschillende sectoren dezelfde begrippen en principes hanteren.

De richtlijnen voor steigers zijn dus bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij het werk aan steigers, inclusief opleidingsinstituten en uitzendbureaus. En ze worden voortdurend aangepast aan het dagelijks gebruik.

Wat is de Nederlandse Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) en welke bevoegdheden heeft zij?

De Nederlandse Arbeidsinspectie zorgt voor gezonde, eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid voor alle burgers. Het is een orgaan van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspectie houdt toezicht op de naleving van de wetgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden en de arbeidsmarkt. Inspecteurs controleren met name of:

  • Werknemers het minimumloon en de minimale vakantietoeslag ontvangen;
  • De arbeidstijden niet worden overschreden;
  • De omstandigheden op de werkplek geen gevaar vormen voor de gezondheid en veiligheid;
  • Werknemers die legaal werken, beschikken over een werkvergunning en de nodige kwalificaties.

Het is dus een instantie die een controle kan uitvoeren op de werkplek van een steigerbouwer en zijn kwalificaties kan controleren. De inspectie zal bijvoorbeeld nagaan of een steigerbouwer over het juiste DNV-certificaat beschikt dat hem in staat stelt om zijn werk uit te voeren.

Een controle wordt in principe onaangekondigd uitgevoerd. De Inspectie SZW informeert de werkgever niet wanneer een controle zal plaatsvinden. Zij heeft ook geen toestemming van het bedrijf nodig om toegang te krijgen voor haar inspecteurs, die als doel hebben om de werkzaamheden in de natuurlijke, dagelijkse omstandigheden te observeren. Ze willen nagaan of de werknemers op een veilige, gezonde en eerlijke manier werken.

In uitzonderlijke gevallen kan een controle worden aangekondigd. Dit gebeurt meestal wanneer de werkgever zich moet voorbereiden om de audit soepel te laten verlopen. Bijvoorbeeld in situaties waarbij specifieke documenten of bepaalde specialisten van het bedrijf nodig zijn.

De controle begint met de identificatie van de inspecteur(s), die vervolgens het doel van zijn bezoek uitlegt. Daarna beginnen ze aan hun eigen werk. Ze hebben het recht om toegang te vragen tot documenten en gegevens. Ze kunnen ook vragen stellen aan de werknemers. De werkgever is verplicht om mee te werken – zonder keuzemogelijkheid in deze kwestie.

Wat is CertCheck?

Als de gecontroleerde werknemer niet het juiste certificaat kan tonen, kan de inspecteur van de SZW de kwalificaties van de steigerbouwer zelf controleren in het systeem CertCheck Dit is een register van alle DNV-diploma’s, waarin men kan zien of iemand het DNV-examen heeft afgelegd en het certificaat heeft behaald.

Het is voldoende om naar de website van DNV te gaan en daar de naam en geboortedatum van de gecontroleerde persoon in te voeren. Dan verschijnt daar informatie of de steigerbouwer daadwerkelijk het DNV-certificaat bezit.

Als uit de controle blijkt dat de inspecteur geen bevestiging kan vinden van het DNV-certificaat van de steigerbouwer, dan dreigt er een zeer hoge boete. De boete wordt niet alleen opgelegd aan de steigerbouwer, maar ook aan zijn werkgever, die hem zonder de vereiste kwalificaties in dienst heeft genomen.

Aspirant hulpmonteur steigerbouwer en de richtlijn steigers in Nederland

Als je wilt beginnen als steigerbouwer in Nederland , moet je de juiste opleiding volgen en een examen afleggen bij een gecertificeerde opleidingsinstelling zoals Bonapi Training Center. Hierna ontvang je een legaal certificaat dat jouw kwalificaties bevestigt.

De Richtlijn Steigers beschrijft nauwkeurig de opleidingsvereisten voor de steigerbouwsector. Het beschrijft ook de regels voor het afnemen van examens en het uitgeven van certificaten. Een belangrijk onderdeel van het Handboek voor Steigerbouwers, zijn de richtlijnen die bepalen welke onderwerpen in de opleiding aan bod moeten komen. Dit omvat onder andere kennis ten aanzien van alle soorten steigers in Nederland. In hoofdstuk 7 van de Richtlijn Steigers, worden ook de verschillende functies in verband met de montage/demontage van steigers beschreven.

Er zijn verschillende beroepsniveaus volgens de DNV-certificering. Aspirant hulpmonteur steigerbouwer SVWOH heeft de laagste functie binnen het steigerbouw team. Hij bereidt de bouwplaats voor, sorteert en bereidt tevens de benodigde steigermaterialen voor de steiger voor. Onder toezicht van een ervaren monteur of eerste monteur, neemt hij deel aan het montageproces van de steiger. Hij mag echter niet zelfstandig steigers monteren of demonteren. Zijn hoofdtaak ligt in het aanleveren en ophalen van materialen, die nodig zijn voor de montage en het observeren van de werkzaamheden van de meer ervaren steigerbouwers.

Hoe begin je te werken als steigerbouwer volgens de richtlijn steigers in Nederland?

Als je van plan bent om als hulpmonteur steigerbouw aan de slag te gaan, schrijf je dan in voor onze DNV cursus hulpmonteur steigerbouw. Leg daarna het examen af en behaal het DNV-certificaat.

Het ontbreken van dit certificaat sluit echter je carrière in de steigerbouw sector niet uit. Momenteel is registratie bij SVWOH voldoende om in deze functie te kunnen werken. Je moet er echter aan denken, dat je dan niet zelfstandig steigers mag monteren en je carrière begint dan op het laagste niveau. Zelfs als je uitgebreide kennis en ervaring hebt opgedaan in een ander land dan Nederland.

Wat moet je doen om aspirant hulpmonteur te worden?

  • Ga naar de website van SVWOH en vul de vereiste gegevens in om je te registreren als hulpmonteur steigerbouw.
  • Bereid je VCA-certificaat nummer voor, dat je bij de registratie moet hebben. Als je dit nog niet hebt, schrijf je dan bij ons in voor de  eendaagse cursus Basis VCA met aansluitend examen..
  • Betaal de registratiekosten van €108,90 (inclusief BTW).
  • Beantwoord foutloos 10 vragen. Het aantal pogingen voor de test is onbeperkt.

Op deze manier krijg je de kwalificaties van aspirant hulpmonteur steigerbouw. Deze zijn één jaar geldig.

De functie van hulpmonteur steigerbouw wordt vaak gezien als een overgangsfase, voordat je de volledige kwalificaties als steigerbouwer behaalt, volgens de Richtlijn Steigers. Een sleutelrol spelen de trainingen met SVWOH-examen en het DNV-certificaat, die zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze stellen je ook in staat, om je kwalificaties te verhogen en een goedbetaalde baan te vinden, aangezien er in Nederland voortdurend vraag is naar steiger specialisten.

Neem daarom vandaag nog contact met ons  op en schrijf je in voor de cursus die nieuwe beroeps- en financiële perspectieven voor je opent en je positie op de Nederlandse arbeidsmarkt aantrekkelijker maakt. Zorg samen met ons voor je veiligheid en werkcomfort.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven