
Wat is VCA en waar heb je het echt voor nodig?
Het spreekt voor zich dat wij als medewerkers/onderaannemers onze werkzaamheden op een veilige manier en zo min mogelijk schadelijk voor onze gezondheid moeten kunnen uitvoeren. Om aan de behoeften van zowel werkgevers als werknemers te voldoen, werd een managementsysteem voor gezondheid en veiligheid op het werk gecreëerd, dat deel uitmaakt van het algemene managementsysteem van het bedrijf. Het VCA-certificaat geeft opdrachtgevers de zekerheid dat de opdrachtnemer volgens veiligheidsnormen werkt en op de meest betrouwbare manier opereert.
Op welke werknemersgroep is VCA gericht?
Aan iedereen! Ongeacht tot welke groep medewerkers u behoort, u dient in het bezit te zijn van een geldig VCA-certificaat. We zijn ons vaak niet bewust van de risico’s die aan ons werk zijn verbonden. Door ze vakkundig te herkennen kunnen tijdig passende maatregelen worden genomen om veilig en hygiënisch te kunnen werken en de kans op een gevaarlijke situatie te minimaliseren.
Dus hoe krijg je een certificaat?
De een van de manieren is om deel te nemen aan een 1-daagse training, waarin je een grote dosis kennis opdoet. De 7-uur durende training wordt afgesloten met een examen op de laptop dat wordt afgenomen door een gecertificeerd examencentrum. Het document dat het slagen voor het examen bevestigt, is een certificaat en een pasje met een VCA nummer,
evenals een inschrijving in het Centraal Register VCA-diploma’s.
Wordt de VCA dan ook erkend door andere Europese landen?
Het VCA-certificaat is geldig in alle Benelux-landen, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en
zelfs in de Scandinavische landen, hoewel het alleen in Nederland wordt uitgegeven. Het
hebben van een VCA-certificaat geeft je in bovengenoemde landen dezelfde privileges als wanneer je in Nederland werkt. Het is het equivalent van lokale veiligheidsbeheersystemen.
Heb ik meer kans op een baan met een geldig VCA-certificaat?
Het spreekt voor zich dat het hebben van een geldig VCA-certificaat je kansen vergroot op het vinden van een baan in technische branches, zoals assemblage, lassen, elektriciteit, petrochemie, etc. Dit zijn banen die wettelijk zijn gedefinieerd als “risicovolle banen”, waar je niet aan begint zonder geldig VCA-certificaat. Dus geld investeren in de cursus is een langetermijninvestering in onszelf. Certificaten zijn 10 jaar geldig, dus de kosten zijn 6 cent per dag.
Hoe moeilijk is het om te slagen voor het examen?
Rekening houdend met de benadering van kandidaten is dat niet moeilijk in ons Training Center! Tijdens onze cursussen wordt de belangrijkste rol gespeeld door de vorm van interactie tussen de docent en de studenten, die de grootste impact heeft op het verwerven van kennis. Onze trainingsmethoden en individuele benadering van studenten stellen u in staat om gemakkelijk het juiste deel van de kennis te verwerven die nodig is om de regels met betrekking tot veiligheid op de werkplek onder de knie te krijgen. Daarnaast zorgt de sfeer in ons centrum ervoor dat je stressvrij het examen kunt afleggen.