
Steigerbouw is een zeer populaire baan in Nederland en België. Het vereist grote nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid, omdat het bepalend is voor het niveau van veiligheid en bedieningscomfort op de bouwplaats – bij werken op hoogte. Het verleidt met hoge verdiensten, en de grote vraag naar steigerbouwers maakt dit beroep gewild. Check wat je moet doen om legaal op steigers te mogen werken in Nederland.
Wat leer je van dit artikel?
Hoe vind je een baan als steigerbouwer in Nederland en België?
Wat heb je nodig om in deze branche aan de slag te gaan?
Steigerbouwer en DNV profielen.
Waarom is het de moeite waard om een DNV-cursus te volgen bij Bonapi Training Center?
Hoe vind je een baan als steigerbouwer in Nederland en België?
Er zijn verschillende bewezen manieren om een baan als steigerbouwer te vinden in Nederland en België. Gebruik onderstaande tips en zoek naar werk door:
➡ Uitzendbureaus;
➡ de EURES –werkgeverswebsite;
➡ advertentieportalen;
➡ UWV, werk.nl;
➡ Belgische arbeidsbureaus, de zgn Openbare diensten voor arbeidsvoorziening, waar elk van de autonome delen van België een apart arbeidsbureau heeft:
– Brussel – Actiris;
– Vlaanderen – VDAB;
– Wallonië – Le Forem;
– Duitse gemeenschap – ADG;
➡ sociale netwerksites zoals LinkedIn en Facebook, met name themagroepen gerelateerd aan werk in Nederland en België;
➡ navraag bij familie, vrienden en kennissen;
➡ websites en social media profielen van werkgevers bij wie je een baan wilt vinden.
Let op!
Kijk voordat je gaat samenwerken met een uitzendbureau altijd op de betreffende websites of deze legaal opereert. Voor uitzendbureaus in Nederland is dat ABU of NBBU en in België is dat Federgon.
Wat heb je nodig om aan de slag te gaan als steigerbouwer?
Een toekomstige medewerker van Nederlandse en Belgische bedrijven moet aan een aantal voorwaarden voldoen om als steigerbouwer in de bouw en op hoogte te mogen werken.
Iedereen die een legale baan in Nederland wil hebben en daar langer dan 4 maanden wil blijven, moet een BSN-nummer hebben, ofwel een individueel sociaal en fiscaal identificatienummer. Zonder dat kan de Nederlandse werkgever geen loon uitbetalen aan iemand die niet in Nederland belastingplichtig is.
In Nederland en België is veiligheid heel belangrijk. Elke steigerbouwer moet voor aanvang van de werkzaamheden beschikken over een veiligheidscertificaat, het zgn VCA-certificaat. Het bevestigt dat de werknemer de basisregels op het gebied van veiligheid, gezondheid en werkomgeving kent. Ook kan hij gevaarlijke situaties op het werk herkennen en voorkomen.
Een nieuwkomer op de Nederlandse steigerbouwarbeidsmarkt moet zich inschrijven op de website van SVWOH. U moet €108,90 ervoor betalen en 10 vragen goed beantwoorden (u kunt de test een onbeperkt aantal keren maken). Een positief resultaat betekent het behalen van de titel van assistent-hulpmonteur, die een jaar geldig is. Gedurende deze tijd is het de moeite waard om volgende certificaten te halen, wat zich in de toekomst vertaalt in een hoger salaris.

Steigerbouwer en DNV profielen
Een steigerbouwer in Nederland en België kan in verschillende functies werken, afhankelijk van de kwalificaties en certificaten. Er zijn verschillende niveaus van vakbekwaamheid volgens de profielen van DNV.
➡ Hulpmonteur Steigerbouw is een persoon die de bouwplaats voorbereidt op de steigers en de materialen die nodig zijn voor de bouw ervan. Hij werkt op de grond, niet op hoogte. Hij bouwt zelf geen steigers, maar helpt de monteur en de eerste monteur in zijn werk en doet daarbij kennis en ervaring op.
➡ Monteur Steigerbouw / Steigerbouwer A is verantwoordelijk voor het gehele proces van steigerbouw – zowel het bouwrijp maken als de montage/demontage en het vastzetten van de constructie. Moet werken onder toezicht van de eerste steigerbouwer.
➡ 1e Monteur Steigerbouw / Steigerbouwer B is een specialist die bevoegd is om zelfstandig eenvoudige en complexe steigers te bouwen – tot en met de 4e klasse. Het zorgt ook voor de veiligheid van de werknemers en biedt hen ondersteuning op de bouwplaats.
➡ Steigerinspecteur controleert of de steiger correct is opgebouwd, volgens de geldende regels. Voert inspecties en keuringen van de steigers.
➡ Voorman Steigerbouw stuurt het werk aan van de monteurs die de steigers bouwen. Hij is zowel verantwoordelijk voor het verloop van de werken, het tijdstip van uitvoering en de correcte uitvoering, als voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers.
Iedereen die in een van de bovenstaande functies wil werken, moet over de juiste vaardigheden, kennis en ervaring beschikken, gedocumenteerd door de juiste kwalificaties. Het beste bevestiging is het DNV-certificaat. Om deze te krijgen, moet u een cursus volgen in een gespecialiseerd trainingscentrum en slagen voor een examen.
Op onze website vindt u de details van het behalen van individuele beroepsdiploma’s en DNV-certificaten. Belangrijk is dat er vanaf 1 juni 2023 ook wijzigingen zijn in de DNV-examens.
Waarom is het de moeite waard om een DNV-cursus te volgen bij Bonapi Training Center?
Bonapi Training Center is een instelling die al jaren steigerbouwers opleidt in Nederland.
➡ We hebben ervaring en tegelijkertijd moderne methodes en geweldige trainers, wat garant staat voor hoge slagingspercentages.
➡ We geven lessen in het Nederlands en in verschillende andere talen – zowel theoretisch als praktisch. In een fijne en gemoedelijke sfeer gericht op samenwerking.
➡ Onze afgestudeerden zijn gewaardeerde specialisten in hun vakgebied, gewild op de arbeidsmarkt.
➡ We hebben honderden mensen opgeleid die dankzij ons in de steigerbouw zijn gaan werken en vervolgens een hoger niveau hebben bereikt, waardoor hun inkomsten en tevredenheid met hun beroep zijn toegenomen.
Neem vandaag nog contact met ons op en sluit u aan bij de groep gekwalificeerde steigerbouwers die besloten de uitdaging aan te gaan en niet alleen hun kwalificaties, maar ook hun levensstandaard en tevredenheid ermee hebben verhoogd. Voel je zelfverzekerd en veilig in je werk en wees een professional waar werkgevers op wachten!